Ostamalla kotimaista ja paikallista hunajaa tuet suomalaista ruuantuotantoa sekä lähipeltojen ja -niittyjen pölytystyötä. Nappaa tästä käyttöön ammattiopisto Novidan kokkiopiskelijoiden kehittelemät hunajaiset reseptit!
Teksti ja kuvat Jaana Tapio
Ravintola- ja cateringalan opiskelijat Jenni Ala-Nissilä ja Oona Hirn asettelevat omenapiirakan kylkeen hunajakrokanttijäätelöä. Pääruoka eli pariloitu lohi on kohta valmis, ja alkuruoka halloumi-melonisalaatti hunajaisella siemennäkkärillä odottaa sekin jo pöydällä.
Ruokalajit ovat Loimaan ammattiopisto Novidan ravintola-alan opiskelijoiden vastaus pyyntöömme kehitellä loimaalaisten iloksi hunajaa sisältäviä reseptejä.
”Lähdimme yhdessä pähkäilemään ideoita ja kirjasimme ajatuksia paperille. Hunajaahan voi käyttää vaikka missä”, opettaja Lasse Alisaari sanoo.
Esimerkiksi jugurtissa, teessä, marinadeissa, smoothiessa… Oikeastaan kaikkialla, missä halutaan korvata valkoinen sokeri terveellisemmällä vaihtoehdolla, Alisaari ja opiskelijat tuumivat. Myös maustetut hunajat, kuten mustikka- tai mansikkahunaja, voivat antaa ruokiin erilaista vivahdetta.
”Hunajassa on valkoiseen sokeriin verrattuna enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita, vaikkei toki hunajaakaan kannata kerralla valtavasti syödä”, Alisaari pohtii.
Hunaja on myös sokeria tehokkaampi makeuttaja, koska se aistitaan sokeria 1,3 kertaa makeammaksi, vaikka siinä on 20 prosenttia vähemmän energiaa.
Hunaja kannattaa ostaa kotimaisena ja paikallisena, koska kotimaista hunajaa ei käsitellä kemiallisesti, kuten jotkut ulkomaiset serkkunsa. Niinpä kotimaisessa hunajassa on varmasti tallella entsyymit ja muut hyödylliset aineet. Ulkomaiseen hunajaan on myös voitu lisätä sekaan halpoja sokerisiirappeja.
”Kyse on myös siitä, mihin raha jää. Kun ostetaan paikallista, tuo se paikkakunnalle verotuloja ja työpaikkoja. Samalla tiedetään hunajan alkuperä, toisin kuin joskus ulkomaisen hunajan kohdalla”, Alisaari sanoo.
Samalla hunajan ostaja tukee lähiseudun pelto-, puutarha- ja luonnonkasvien pölytystyötä, jota mehiläiset tekevät kerätessään ympäristöstään mettä ja siitepölyä. Hunaja on muutenkin ekoruokaa: Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston tutkimuksen mukaan sen hiilijalanjälki on jopa nettopositiivinen, kun lasketaan mukaan pölytyspalvelusta saatava hyöty.
Vihdoin pääsemme maistamaan hunajalla maustettuja annoksia. Hunajanäkkäri rouskuu kivasti hampaissa, lohen kaverina tarjoiltu sinihomekreemi on mukavan makeaa ja itse tehty jäätelö suorastaan sulaa suussa. Annokset ovat täysi napakymppi!
Taika-opetusravintolassa ruokailee yleensä oppilaitoksen henkilökuntaa sekä satunnaisia muita asiakkaita, mutta myös ravintola- ja cateringalan opiskelijat pääsevät itse herkuttelemaan omilla keitoksillaan, toisin kuin joissakin muissa alan oppilaitoksissa.
”Toki ruokia joka tapauksessa maisteltaisiin valmistuksen aikana, mutta meistä on kiva, että omasta työstään saa kokonaisvaltaisen käsityksen myös istumalla pöytään syömään”, Alisaari kertoo.
Jenni Ala-Nissilä ja Oona Hirn eivät vielä tarkkaan tiedä, minkälaisiin töihin aikovat ravintola-alalla tähdätä.
”Ainakin on ollut ihan kiva tehdä suurkeittiöllä isoja ruokamääriä. Pääsee sekoittamaan isoa pataa, kun kotona laitetaan ruokaa vain pienessä kattilassa”, Ala-Nissilä pohtii.
Loimaa on heistä mukava opiskelukaupunki etenkin siksi, että ammattiin opiskeleville on paljon valinnanvaraa. Kumpikin on paikkakunnalta kotoisin, joten tuntui mukavalta jäädä tuttuihin ympyröihin, joissa lähes kaikki tuntevat toisensa.
”Vielä on puolitoista vuotta aikaa miettiä jatkovaihtoehtoja”, Alisaari muistuttaa kakkosvuoden opiskelijoita.
Lähde: Suomen Mehiläishoitajain Liitto
2 ½ dl maissijauhoja
½ dl pellavansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
2 dl ½ kiehuvaa vettä
½ dl öljyä
½ dl hunajaa
pinnalle sormisuolaa
2 dl kuohukermaa
120 g smetanaa
100 g aurajuustoa
½ tl sitruunapippuria
½ tl suolaa
1 rkl limenmehua
1 rkl hunajaa
Hunajakrokantti
3 rkl kuorellisia manteleita
3 rkl pähkinöitä
4 rkl sokeria
2 rkl hunajaa
4 dl täysmaitoa
½ vaniljatanko
4 keltuaista
1 ½ dl sokeria
5 dl kuohukermaa
250 g gluteenittomia kaurahiutaleita
250 g murskattuja pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja marjoja tai hedelmiä (oman maun mukaan)
½ dl rypsiöljyä
2 rkl hunajaa
1–2 tl kanelia
ripaus suolaa