Blog Layout

Jäteasemalla asioinnin ABC

Tympiikö nurkissa oleva ylimääräinen tavara? Vaatekaappi pitäisi siivota, autotallissa on kaikenlaisia puolityhjiä purkkeja sekä laatikoihin jääneitä vanhoja sähkölaitteita ja mitä vielä. Usein jäteasemalle ei saa aikaiseksi lähteä muutaman tavaran takia, mutta kartoittamalla kodin ylimääräiset poisheitettävät tavarat, voidaan saada kerralla kunnon kuorma kierrätettäväksi.

Aloita käymällä läpi kodin tilat. Mitä kaikkea löytyy vietäväksi jäteasemalle? Onko jotain sellaista, jota voisi myydä esimerkiksi kirpputorilla tai Internetissä?


Tämän erottelun jälkeen on hyvä pakata kuorma jätelajikohtaisesti, sillä se helpottaa asiointia ja lajittelua jäteasemalla. Pakkaa auton peräkontti tai peräkärry sillä tavalla, että tietyt jätteet ovat samassa kasassa tai tilassa. Selvitä esimerkiksi Loimi-Hämeen Jätehuollon asiakaspalvelusta tai kotisivuilta Kiertokaveri-jätehaun kautta lajitteluohjeet, jos lajittelu ei ole ennestään tuttua puuhaa. Monet kodin jätteistä, kuten poistotekstiilit, elektroniikka sekä maalit, liimat ja lakat, ovat maksuttomia jätteitä. Samasta palvelusta näkee kätevästi myös onko jäte maksutonta vai maksullista jäteasemalla.

Loimaan jäteasema

Selvitä seuraavaksi lähimmän jäteaseman sijainti, aukioloaika sekä vastaanotettavat jätteet. Lähes kaikille jäteasemille voi viedä kaikenlaista kodin tavaraa.


Jäteasemalla vastassa on jäteasemanhoitaja, jolle ilmoittaudutaan alueelle tultaessa. Asemanhoitajan kanssa käydään läpi kuorma, suoritetaan mahdollinen jätemaksu sekä ohjeistetaan oikeat purkupaikat. Tässä kohtaa on hyvä, että tavarat on jo kuormassa lajiteltu omiin paikkoihin, jotta jäteasemalla ei tarvitse ajaa edestakaisin lajittelupisteiden välillä. 

Loimaan jäteasema

Usein voi yllättää, että jäteasemalla otetaan monia jätteitä myös maksutta vastaan. Tällaisia jätteitä ovat esimerkiksi pakkauslasi, metalli, paperi, kartonki, muovipakkaukset, poistotekstiilit, sähkö- ja elektroniikkaromu, ajoneuvojen vanteettomat renkaat sekä vaaralliset jätteet. Jätemaksua peritään sellaisista jätteistä, jotka ominaisuuksiensa takia vaativat käsittelyä ennen hyödyntämistä. Näitä ovat esimerkiksi vanhat patjat, huonekalut sekä puujätteet. 


Nykyään on ehkä hieman harhaanjohtavaa puhua enää jäteasemista saatikka kaatopaikoista. Yhdyskuntajätteiden sijoittaminen kaatopaikoille on lopetettu Suomessa jo vuonna 2016.


Nykyään voisikin siis puhua enemmänkin lajitteluasemista ja -keskuksista sekä materiaalien kierrosta. Horisontissa siintääkin siis terminologinen uudistus – unohdetaan jäte ja suunnataan ajatukset enemmän lajittelun ja kierrätyksen pariin.


Voisi siis ajatella, että matka jäteasemalle onkin matka materiaalikierrätyksen lähteelle, joka on alku kierrätyksen kautta uusioraaka-aineen valmistukselle tai energiahyödyntämiseen. 



Teksti ja kuvat:
Mirva Naatula, logistiikka- ja viestintäpäällikkö, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy



3.3.2023

Mirva Loimaan lajittelukeskuksessa
Takaisin blogiin
Share by: